Odling

På Lundbrogården sker all odling ekologiskt. Vi odlar främst potatis, morötter och rödbetor.

I ekologisk odling får ingen konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel användas. Det innebär att ogräs och skadegörare måste bekämpas med särskilda metoder samt att speciella gödslingsstrategier tillämpas.

Vårbruk


Odlingssäsongen börjar med att gödsel sprids på fälten.


Gödseln plöjs ner.


Efter plöjningen bearbetas fälten med en jordfräs.

Potatisodling

I ekologisk potatisodling bör man använda snabbväxande sorter som hinner växa färdigt innan bladmöglet kommer, vilket är den besvärligaste skadegöraren i potatis.


Vi sätter potatisen under maj månad.


Under sommaren kupas potatisen cirka fyra gånger och vid torrt väder kan bevattning behövas.


Skörden av färskpotatis börjar i mitten av juli. Under september skördas all potatis för inlagring.

Morotsodling

Odlingssäsongen börjar i slutet av april. Alla grönsaksfält gödslas och bearbetas för så kallad falsk såbädd. Under ca 3 veckor lättharvas fälten för att lura så många ogräsfrön som möjligt att gro.I slutet av maj sås vintermorötterna.


Cirka en vecka efter sådd, precis innan morötterna tittar upp ur jorden, flammas fälten med gasol för att få bort de ogräs som hunnit gro.Från och med morötternas uppkomst hackas fälten en gång i veckan.


När morötterna fått sitt tredje blad handrensas fälten.


Hackningen fortsätter. Nu hoppas vi slippa angrepp av morotsbladloppa som är en besvärlig skadegörare i morötter. Om det inte regnar tillräckligt måste man bevattna under sommaren.I mitten av augusti börjar vi skörda de tidiga morötterna. I slutet av september och under oktober skördas morötterna för inlagring i våra kyllager. I lagret måste vi hålla 1 plusgrad och en luftfuktighet på 99%.